top of page
Foto van schrijveremmadethouars

Auberginedip met gebrande-knoflook-olie


Het is vrij onhandig, maar altijd als ik in de laatste fase ben van van een boek schrijven, vergaat al mijn trek in Aziatisch eten en wil ik alleen nog maar Midden-Oosterse en mediterrane smaken. In principe moet ik elke dag noedels eten (pre-order Noedels hier!) maar ik kan alleen maar aan dingen met yoghurtsaus, bonen, kikkererwten denken. Of aan dingen waar je volkoren pita in dipt. Dit recept valt in die laatste categorie.


Gebrande-knoflook-olie is een van mijn favo toppings voor op ramen. Knoflook verbranden klinkt misschien een beetje spannend. Waarschijnlijk omdat je al je hele leven in elk recept ziet staan: 'kijk uit dat de knoflook niet verbrandt, dan wordt hij bitter'. Nou, dat is nu precies wat je dit keer wil. Met genoeg suiker, zout en chilivlokken breng je de gebrande smaak perfect in balans en heb je weer een lekker-op-alles-saus waar je u tegen zegt. You're welcome.


Oventip: Als je geen gasfornuis hebt, kun je de aubergines ook in de oven garen. Prik dan gaatjes in de schil (tegen ontploffingsgevaar) en bak de aubergine 40 tot 60 minuten op 200 °C. Draai af en toe even om. Snijd de aubergine doormidden en schraap met een lepel de binnenkant eruit.


No waste-tip: De gebrande-knoflookolie is ook heerlijk als topping op noedelsoep of op toast met ei. Als je hem aanlengt met een scheutje sojasaus, zwarte azijn en sesampasta heb je een fantastische noedelsaus.


INGREDIËNTEN (genoeg voor de hele week)

3 aubergines

6 tenen knoflook, gepeld

80 ml neutrale olie

1 eetl. chilivlokken

1 eetl. geroosterd sesamzaad

1 eetl. maple syrup of 1 theel. kristalsuiker

2 eetl. Chinese sesampasta of tahin

lekker veel bieslook

pita of ander brood om mee te dippen


BEREIDINGSWIJZE

  1. Rooster de aubergines circa 15 minuten rechtstreeks op je gasfornuis (zie tip voor oven-instructies), tot de schil zwartgeblakerd is en de binnenkant botermals. Keer af en toe om met een keukentang. Doe in een kom en dek af met een deksel of plastic folie, zo komt de schil mooi los straks.

  2. Hak de knoflook fijn, houd 1 theelepel apart en doe de rest samen met de olie in een steelpannetje. Verhit de olie op halfhoog vuur. Zet zodra de knoflook borrelt het vuur laag en laat de knoflookin een paar minuten helemaal zwart worden. Ik heb een heel dun pannetje dus mij bij duurde dit een minuut of 5, maar het kan zomaar 10 minuten duren. Laat iets afkoelen en pureer dan in de beker van een staafmixer.

  3. Doe de olie terug in de pan, samen met de rest van de knoflook en de chilivlokken. Zet het vuur halfhoog en bak de knoflook circa 1 minuut, tot hij geurig is en net begint te verkleuren. Doe de olie in een hittebestendige kom, voeg meteen de maple syrup of suiker, het sesamzaad en de suiker toe. Laat afkoelen, ga intussen door met de aubergine.

  4. Houd de aubergine onder een heel dun straaltje water en verwijder de schil (het stromende water maakt het makkelijker). Snijd het vruchtvlees in grote stukken, doe in de beker van een staafmixer en pureer. Meng de sesampasta erdoor en breng op smaak met zout.

  5. Proef de knoflook-olie en breng op smaak met flink wat zout. Totdat je genoeg zout toevoegt, smaakt de olie bitter en denk je dat hij mislukt is. Dat is dus niet zo, je moet alleen meer zout toevoegen.

  6. Hak de bieslook ragfijn en meng het grootste deel door de knoflook-olie. Serveer de auberginedip met de knoflook-olie erop en maak af met extra bieslook.

429 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page