Jullie mogen weer eens van geluk spreken dat ik zo veel tijd op TikTok doorbreng. Het algoritme kent me inmiddels door en door, wat zorgt voor een fijne mix van Taylor Swift, skincare, mental health en Aziatisch eten. Iets wat laatst mijn aandacht greep was tofu geschaafd op een mandoline. Als je die dunne plakken goed droog dept en dan bakt, lijkt de structuur bijna een beetje op kebab. Een ander groot voordeel is dat je niet zo lang hoeft te wachten tot de tofu knapperig is, zoals met blokjes. Je wil juist dat de tofu een beetje zacht blijft. Als je hem dan later nog even in de saus laat pruttelen heb je de perfecte structuur. En nou niet afhaken als je geen mandoline hebt. Ik heb die ook niet en ik heb een kaasschaaf gebruikt.
Ik heb nu dus een beetje Chinees-achtige smaken gebruiken met sojasaus. Shaoxing rijstwijn en vijfkruidenpoeder, maar ik kan niet wachten om dit met kebab/shoarma-achtige kruiden te maken en in een pita te stoppen. Zorg wel dat je echt stevige tofu hebt. Normaal is de tofu van Choi Kee mijn lievelings, omdat die vanbinnen zo lekker romig en zacht is. Maar dat wil je nu dus niet. Ik heb nu die tofu in een witte plastic verpakking gekocht die je vaak bij Indonesische toko's ziet, maar ik denk zelfs dat supermarkttofu geschikt zou zijn. Dacht niet dat ik dat ooit zou zeggen.
INGREDIËNTEN (voor 1 persoon)
150 g stevige tofu neurale olie om in te bakken
1 teen knoflook
1 eetl. geraspte gember
1 bosui
100 g bimi
2 eetl. lichte sojasaus
1 theel. donkere sojasus
2 eetl. Shaoxing rijstwijn
1/4 theel. vijfkruidenpoeder
snuf zout
snuf kristalsuiker
gekookte rijst om te serveren
BEREIDINGSWIJZE
Gebruik een kaasschaaf om lange, dunne repen van de tofu te schaven. Leg de tofu op een met keukenpapier beklede bakplaat en leg daar weer een laag keukenpapier op. Druk aan en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten prept.
Hak de knoflook fijn, rasp de gember en snijd de bosui in dunne ringen. Bewaar het wit en groen apart.
Snijd de bimi in stukken van 3 tot 5 cm.
Verhit een laagje olie in een wok of koekenpan en bak hierin de tofu een paar minuten. Hij is breekbaar dus kijk uit met roeren. De tofu moet op de meeste stukken verkleurd en goudbruin zijn, maar op sommige plekken nog wit. Juist dat verschil in textuur is lekker.
Haal de tofu uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Giet zo veel olie uit de pan of voeg wat toe dat er 1-2 eetlepels in zitten. Bak hierin de bimi 3 minuten op halfhoog vuur.
Voeg de knoflook, gember en het bosuiwit toe en bak 1 minuut.
Voeg de tofu toe samen met de lichte en donkere sojasaus, Shaoxing rijstwijn en vijfkruidenpoeder. Breng op smaak met een snuf zout en suiker. Schep voorzichtig om en laat 1 tot 2 minuten pruttelen tot de saus in de tofu is getrokken.
Zet het vuur uit, roer het bosuigroen erdoor en serveer op rijst.
Comments