Er is weer een nieuw tijdperk aangebroken in m'n leven. Ik ben sinds een paar maanden totaal obsessed met Iraans eten. Ik vond Iraanse smaken altijd interessant, maar ik snapte er niet zo veel van. Ik proef al jaren hapjes van gerechten die de oma van een Iraanse vriendin van mij maakt, maar zij noemt alles 'aubergineprutje' of 'groen prutje' waardoor ik niet veel verder kwam. Gelukkig heb ik nu het boek The Saffron Tales van Yasmin Khan, die gewoon vertelt hoe alles heet. Zo maakte ik kaleh kabob, een waanzinnige dip met geblakerde aubergine, walnoten en munt. En een salade met geraspte wortel en pistache. De absolute kroon op m'n werk was kashk-o-bādemjān, een auberginedip met kashk, een gefermenteerde vloeibare kaas die veel in Iran wordt gegeten.
Het leukst van een nieuwe keuken ontdekken is dat je soms patronen en technieken herkent en die dan weer zelf op een andere manier kunt toepassen. Zo heb ik al voor veel gerechten gekarameliseerde uien met gedroogde munt, kurkuma en knoflook gemaakt. Soms met gehakte walnoten erdoor. Vaak is het de basis van een saus, maar het leek me ook lekker om op shawarma te doen. De kurkuma heb ik weggelaten en in de knoflook-sumaksaus gedaan. Het klinkt misschien als veel sumak, maar de smaken zijn totaal anders in de frisse yoghurt en de gekarameliseerde ui. Alle componenten zijn dingen waarvan het fijner is om meer te maken, dus doe dat maar gewoon. De paddenstoelen, kool en saus zijn de volgende dag ook lekker op rijst.
INGREDIËNTEN (2 personen)
4 eetl. olijfolie
1 theel. korianderpoeder
1 theel. komijnpoeder
1 theel. kurkumapoeder
1 theel. knoflookpoeder
1/2 theel. cayennepoeder
300 gram oesterzwammen
1/4 paarse spitskool of rode kool
2 eetlepels citroensap of natuurazijn
snuf kristalsuiker
verse munt om te serveren
pita of Arabisch platbrood om te serveren
Sumak-uien
1 grote witte ui
2 tenen knoflook
3 eetlepels neutrale of olijfolie
1 eetlepel sumak
snuf zout
snuf suiker
1 theelepel gedroogde munt
Sumaksaus
3 eetl. Griekse yoghurt
1,5 eetl. mayonaise
1 theel. sumak
1/2 theel. kurkumapoeder
1 teen knoflook
snuf zout
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de olijfolie, korianderpoeder, komijnpoeder, kurkumapoeder, knoflookpoeder en cayenne en breng op smaak met een snuf zout. Scheur de oesterzwammen in stukken en meng erdoor. Spreid uit op een bakplaat en bak 25-30 minuten. Schep af en toe om.
Snijd intussen de ui in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes. Doe samen met de olijfolie, sumak en een snuf zout en suiker in een koekenpan en karameliseer op laag vuur. Dat duurt zeker een halfuur. Voeg tegen het einde van de garingstijd de gedroogde munt toe en bak nog 2 minuten.
Snijd de kool in dunne reepjes en meng met het citroensap of de azijn, een snuf zout en suiker. Meng en laat staan tot je je broodje gaat bouwen.
Meng voor de sumaksaus de Griekse yoghurt, mayonaise, sumak en het kurkumapoeder. Rasp de teen knoflook erboven, breng op smaak met zout en roer.
Pluk de munt van de steeltjes.
Alles is nu klaar! Leg de ingrediënen in het midden van een platbrood en maak er een rol van zoals ik deed. Of stop het in een pitabroodje. Ik laat de saus altijd op tafel staan zodat je die op elk hapje kunt scheppen. Dat is lekker.
Comments