Op het internet en in boeken staan zo veel technieken om tofu 'eindelijk lekker' te maken. Ik vind tofu an sich al een van de lekkerste dingen op aarde, mits je goede kwaliteit koopt natuurlijk, dus ik krijg altijd een beetje de kriebels van deze tips. Ik heb bijvoorbeeld nooit begrepen waarom je al het vocht uit tofu zou moeten persen, want dat vocht maakt de structuur juist zacht en juicy. Maizena voor een extra knapperig laagje kan, maar hoeft niet. Tofu lang op hoge temperatuur frituren, zorgt al voor een knapperig laagje, maizena is gewoon een andere vibe. Dat tofu altijd knapperig moet zijn, is sowieso onzin. Je kunt tofu ook even kort bakken waardoor de smaak en structuur een beetje veranderen, zoals ik in dit recept doe.
Ik heb dit keer wel extra moeite gedaan om de tofu vooraf te zouten. Als je de tofu een halfuur voordat je gaat koken met zout op smaak brengt, trekt het zout helemaal in de tofu. Meestal ben ik hier te lui voor, maar mocht je de tijd hebben dan is dit een stap die tofu voor elk gerecht nóg lekkerder maakt. Ik gebruikte medium firm tofu, die had ik bij de Japanse winkel gehaald. Een alternatief is soft tofu, die je ook bij de Chinese toko kunt halen. Die zit qua structuur tussen stevige en harde in. Stevige tofu zou ook lekker zijn en je kan de blokjes ook prima frituren of door maizena wentelen. Met deze makkelijke stroperige sojasaus wordt het hoe dan ook lekker.
Tip voor erbij: De rijke smaak van de sojasaus gaat goed met een frisse komkommersalade. Of snijdt bimi in dunne plakjes en roer door de tofu. Bak de bimi dan 1-2 minuten in de olie voordat je de knoflook en het bosuiwit toevoegt.
INGREDIËNTEN (2 personen)
400 gram medium firm of zachte tofu
2 tenen knoflook
2 bosuien zonnebloemolie om in te bakken
3 eetl. donkere sojasaus
3 eetl. lichte sojasaus
1 theel. suiker
gekookte rijst om te serveren
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de tofu in plakjes en leg die op een met keukenpapier bekleed bord of snijplank. Strooi er wat zout op en laat een halfuurtje staan.
Snijd intussen de bosui in dunne ringen en knoflook fijn (en kook de rijst, als je dat nog moet doen). Bewaar het wit en groen van de bosui apart.
Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een wok of koekenpan en bak daarin de tofu in delen. Hij hoeft maar een beetje bruin te zijn en knapperig hoeft niet. Doe dit in delen en laat de tofu uitlekken op keukenpapier.
Haal de tofu uit de pan en zorg dat er nog 1-2 eetlepels olie in zitten. Fruit hierin de knoflook en het wit van de bosui. Voeg de sojasauzen en suiker toe samen met de tofu en laat alles een paar minuten pruttelen tot de saus in de tofu is getrokken.
Zet het vuur uit, roer het groen van de bosui door de tofu en serveer de tofu op rijst.
Commenti