top of page
Foto van schrijveremmadethouars

Thailand

Bijgewerkt op: 20 nov. 2023



Ik heb twee weken in Chiang Mai gezeten en een paar dagen in Bangkok waarvan ik het grootste deel ziek was. Daar heb ik dus iets minder tips, maar alsnog een paar lekkere dingen. De tip van Koh Lipe is van een paar jaar terug, maar ik kan me nog zo goed herinneren hoe lekker dat restaurant was dat ik hem er toch nog even bij heb gezet. Have fun!


Chiang Mai

Chiang Mai is ontzettend toeristisch en je hebt dus, vooral in het centrum, heel veel restaurants die speciaal voor toeristen gemaakt zijn. Je kunt dus niet, zoals in sommige Aziatische landen, overal gaan zitten met garantie op lekker eten. Maar bij deze tentjes heb ik allemaal waanzinnig gegeten, dus doe daar je voordeel mee. Verder moet je overal waar je komt mango sticky rice kopen want dat is het lekkerste ooit.


Han Teung - Deze kreeg ik getipt door de receptioniste van mijn favo massage (zie onderaan). Hij heeft ook Michelin-bevelingen dus het is geen geheimtip of zo, maar wel het beste Noord-Thaise eten wat ik in m'n tijd daar heb gegeten. Je kunt een tasting menu nemen met een grote schaal met verschillende kleine gerechtjes, perfect voor als je in je eentje bent. Ik at hier bijvoorbeeld worst, maar ook gefrituurde varkenshuid met nam prik, typisch Noord-Thaise gerechten maar hier waren ze nog veel lekkerder dan op andere plekken. Als je met meer bent kun je natuurlijk ook gewoon los van de kaart bestellen, er staat heel veel op!


Laab Kai Meuang Phan Waen - Dit wat een van mijn favo tentjes waar ik vaker heb gegeten. Hun laab met varken of beef is echt heerlijk, maar ook de worst of gegrilde varkensnek met een lekker sausje. Oh en ze hebben een lekkere beef curry. Helemaal niet toeristisch, elke keer als ik er was was het leeg en kwamen er alleen heel veel scooters delivery halen en het wordt gerund door hele lieve vrouwen.


Sla Its Good Kitchen even op op Google Maps. Niet omdat je er moet eten, het is namelijk een ontzettend toeristenrestaurant. Maar daar in de buurt (de kant op van de 7 Eleven) staan twee fantastische straatstalletjes. Eentje verkoopt papajasalade die hij recht voor je neus maakt, je kan ook kiezen of je er extra's door wil zoals noedels, krab, mais of andere lekkere dingen. Er staat ook een stalletje die pad kra pao, fried rice, pad see ew en nog een paar dingetjes verkoopt. Ik heb hier alles van de kaart geproefd en alles was lekker. Dit was vlakbij m'n hotel dus ik ging gewoon als ik honger had van het zwembad even hierlangs en dan weer terug. Tussen 12 en 14 is het wel heel druk met veel Thaise mensen die in de buurt werken en hier hun lunch komen halen.


Klong Khum - Een heel leuk Birmees restaurant in een Birmees buurtje. Alle restaurantjes en winkels in deze straat zijn Birmees, een soort little Myanmar. En er zijn ook echt nul toeristen. Hun tea leaf salad is echt to die for. Ik heb ook lekker Birmees gegeten bij Payod Shan Food, die kaart is iets uitgebreider en alles is vegetatisch.


SP Chicken - Fantastische geroosterde kip. Populair bij locals en toeristen. Ze hebben ook ander gerechten maar de kip is what it's about. Komt met lekkere dipsausjes.


Huen Phen - Noord-Thais in het centrum van Chiang Mai.


Markten

Je hebt de North Gate Market en de South Gate Market waar je 's avonds terechtkan voor streetfood. Wel toeristisch allebei, maar het eten is prima. Op de North Gate Market moet je op zoek gaan naar the lady with the cowboy hat die stewed pork leg on rice maakt. Anthony Bourdain was haar fan, dus nu is iedereen het. En terecht.


Ik vond de leukste markt voor elke dag de Siri-wattana Market, die ligt iets buiten het centrum en er komen nul toeristen. Je kan binnen eetsouvenirs kopen, verse producten en take away eten. Voor de markt is een kleine food court waar heel veel lekkere stalletjes staan. Is in de middag en avond open. De allergrootste klapper vond ik de Friday Mornings Yunnan Market, maar die is dus alleen op vrijdagochtend. Op die markt vind je veel Yunnanees en Birmees eten. Ik at er hele lekkere paarse rijstpannenkoekjes gevuld met sesam en als je binnen naar de food court loopt kun je heel veel verschillende Birmese noedels eten. Hemels.


Je dacht zeker, al deze restaurants maar waar blijft de khao soi? Khao soi is hét gerecht van Chiang Mai/Noord-Thailand, maar ik vind andere dingen lekkerder. Ik ben bij Khao Soy Maesai geweest, die werd door heel veel mensen getipt. Kan met de lunch erg druk worden, dus kom op tijd of ben bereid om in de rij te staan. Ik kreeg Khao Soi Khun Yai ook vaak getipt, maar die was een paar weken dicht toen ik er was.


Massage: Ik heb in Chiang Mai elke dag een massage genomen. Ja, elke dag. Ik heb verschillende plekken geprobeerd maar Giving Tree was echt de allerbeste. In het weekend zijn ze vaak vol dan moet je even reserveren, op andere dagen is er vaak plek of kan je een uur later terugkomen. Hun oil massage is echt the best, ik heb ook duurdere plekken geprobeerd, maar niks kon hieraan tippen. De laatste dag heb ik mezelf getrakteerd op een 2 uur durende oil massage met hot stones. Lekkerste in de wereld.


Bangkok

Ik sliep in Chinatown en dat vond ik echt geweldig. Ik werd dus ziek, dus veel verder dan Chinatown ben ik niet gekomen. Behalve naar de Din Tai Fung. Die zit namelijk op meerdere plekken in Bangkok net als mijn favoriete keten uit Singapore: Ya Kun Kaya Toast. Daar wilde ik heel graag ontbijten een keertje met kaya toast, maar dat is me dus niet gelukt. Hopelijk lukt het jou wel.


In Chinatown word je helemaal wild van het lekkere eten, dus volgens mij kan het hier niet missen. Ik ben op de meest random plekken gaan zitten en alles was lekker.


Yaowarat Toasted Buns - OMG. Witte bolletjes die ze grillen en dan met allemaal vullingen. Heel heel heel erg lekker. Ik had met pandan en boter met gecondenseerde melk.


Ao Roasted Pork - Heel lekker verschillende soorten roasted pork (crispy, chia sui achtig en Chinese worst) met rijst en saus.


Rice noodle rolls & vissaus - Hij heeft zelf geen pinnetje maar het zit naast deze congee (als je met je rug naar de congee staat rechts). Super lekkere fish cakes en verse rijstnoedels met miljoen toppings.


Koh Lipe

Sunrise beach is super mooi en rustig en er staat een lekker windje, dus daar heengaan ipv Pattaya (klein stukje lopen dus waar je slaapt maakt niet zo veel uit).

Eten: Mam papaya, zit in walking street. Noord Thaise keuken, suuuuuuper lekker en betaalbaar. Neem vooral de pork neck. Heaven.




223 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page